Tips om pickpockets te slim af te zijn!

18 juni 2018

In de zomer worden dagelijks bijna 400.000 reizigers het slachtoffer van pickpockets. Eén seconde van onoplettendheid kan al genoeg zijn. Volg onze tips om terug huiswaarts te keren met AL uw persoonlijke bezittingen!

1. U bent op een toeristische plaats? Voelsprieten uitsteken!

Barcelona? Rome en de Trevi-fontein? Parijs en de Eiffeltoren? Madrid? Leuk, maar deze – zeer toeristische – steden behoren tot de favoriete top 10 van pickpockets. Houd uw rugzak of schoudertas op uw buik als u het openbaar vervoer neemt, en laat u vooral niet afleiden.

Een van de ‘grappigste’ trucs van pickpockets? De ene leidt uw aandacht af door u een vraag te stellen, terwijl zijn handlanger doet alsof hij een jas uit zijn koffer neemt. Die jas legt hij dan op uw tas om deze ‘subtiel’ te stelen en … bye-bye handtas!

2. Bewaar niet al uw geld op dezelfde plaats

… maar verdeel het over verschillende plaatsen. Laat een deel in de vakantiewoning die u huurt, en neem enkel het noodzakelijke mee als u op stap gaat.

Bewaar niet alles in uw portefeuille. Geheime riemen, de binnenkant van uw schoenen of etuis om onder uw T-shirt te dragen zijn stuk voor stuk goede ideeën om uw geld, bankkaarten, identiteitspapieren, enzovoort te verstoppen.

Een tip voor wie zich veel zorgen maakt? Bereid een afleidingsmanoeuvre voor en houd een ‘valse’ portefeuille met slechts enkele lokale biljetten op zak. Bij agressie kunt u deze dan afgeven.

3. Neem geen risico’s op het strand

Na vijf minuten in het water gaat u terug naar uw plaatsje en uw zonnebril of uw telefoon is verdwenen? Om dergelijke onaangename verrassingen te vermijden, moet u ervoor zorgen dat er altijd iemand bij uw spullen blijft.

Wilt u toch genieten van een duik met het hele gezin? Voorzie dan waterdichte etuis. Zo kunt u uw persoonlijke bezittingen altijd bij u houden, zelfs in het water.

4. Maak kopieën van uw belangrijke papieren

Kopieer, vóór uw vertrek, uw belangrijke papieren (denk aan paspoorten, rijbewijs, …) en stuur de gescande bestanden naar uw eigen mailbox.

Denk er ook aan de gegevens van uw bijstandsverlener op zak te hebben zodat u weet waar u terecht kan bij diefstal of verlies van deze documenten.

5. Bied geen weerstand bij agressie

Aangezien u uw geld op verschillende plaatsen bewaart, zal de dief maar een magere buit binnenhalen. Stribbel niet tegen, uw leven is veel meer waard dan materiële goederen.

Bron: AXA