Een fietsongeval meegemaakt? Dek je in met een verzekering!

07 mei 2018

De lente is in het land en menig fietsliefhebber heeft zijn favoriete vervoermiddel al van stal gehaald. Niets prettiger dan naar het werk te fietsen bij een staalblauwe hemel op maandagochtend. Of samen met de kinderen op de fiets de natuur intrekken op een zonnige zondagmiddag.

Alleen, wat doe je wanneer je een fietsongeval hebt? Vooral niet panikeren. Met een goede verzekering dek je jezelf in tegen de schade.

Wie is aansprakelijk bij een fietsongeval?

Wie aansprakelijk is om de schade te vergoeden bij een fietsongeval, hangt af van de aard van het ongeval en vooral van wie er allemaal bij betrokken is. Een fietsongeval in je eentje wordt anders beoordeeld dan een fietsongeval met een wagen of een andere fietser. Vast staat wel dat een familiale verzekering onontbeerlijk is, het liefst in combinatie met een rechtsbijstandsverzekering.

Fietsongeval veroorzaakt door derden

Stel dat je kind aangereden wordt door een auto wanneer hij ’s ochtends naar school fietst. In dat geval spreken we van een fietsongeval dat veroorzaakt is door derden – een derde partij dus. Dat kan trouwens ook een andere fietser of een voetganger zijn. Dat maakt wel degelijk een verschil.

Fietsongeval met auto

Is er een auto betrokken bij een fietsongeval? Dan is de bestuurder sowieso aansprakelijk – ook als hij niet in fout is – en moet zijn verzekering BA (Burgerlijke Aansprakelijkheid) Auto de lichamelijke schade vergoeden aan de fietser, die in dit geval beschouwd wordt als de zwakke weggebruiker. Als de fietser in fout is, zal zijn BA Familiale verzekering de schade aan de betrokken auto moeten vergoeden.

Fietsongeval met een andere fietser of een voetganger

Als de derde partij eveneens een zwakke weggebruiker is, wordt de situatie iets complexer. Het is belangrijk te bewijzen wie er in fout was, en daarbij is een rechtsbijstandsverzekering zeker handig. Je krijgt dan bijstand van een advocaat die de juridische regelgeving voor je uitspit en jouw verdediging op zich neemt.

De beste verzekering voor een fietsongeval?

Wil je dus goed ingedekt zijn tegen elk mogelijk fietsongeval, dan neem je het best een familiale verzekering met rechtsbijstand. Benieuwd naar de voorwaarden? Contacteer ons!

Bron: Allianz